Gönderen: bayatkoyu | Şubat 1, 2007

INANAMAYACAKSINIZ (Lutfen sonuna kadar okuyun)

Konu : Domuz eti – Mutlaka okuyun!>
” Hadi Şimdi de bilmediğiniz yerden et alın diye basliyor
işte  Tübitak Sa-ge  Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiri bir
Beyefendinin yazdıkları    
once hakkında minik  bilinmesi gerekenler
 
Domuz: Obur, hantal, agır, gayretsiz ve pis görünüşlü bir hayvandır.
(Gerçekden domuz, hayvanlar içinde en hantal olanıdır. Yapılan
araştırmalara göre domuz: saatde birbuçuk kilometre yürür; halbuki deve:
Yirmikilometre, fil: otuzdokuz kilometre, yarış atı: altmışsekiz
kilometre, Aslan: seksenbeş kilometre yol alır.)
• Her turlu  pisligi, fare ve hayvan leşlerini bile  yer. Bu sebeble
domuz, hayvanlar arasında en pis ve en kotu bir hayvan olarak bilinir.

• Domuz disinda butun  hayvanlar, vucud bakımı ve temizligi yaparlar:

• Kurklu olanlar; postlarini,

• Kuşlar; tüylerini,

• Kedi, kopek, tilki, kurt gibi hayvanlar; pirelerini., temizler,

• Samur, fok, hatta fareler bile temizlik yaparlar.

• Filler.çok defa çamura batar, sonra hortumlarıyla duş yaparak
yıkanırlar..

• Temizlik yapmayan hayvan, hemen hemen yok gibidir; fakat domuz için
böyle bir ozellik hiç görülmemişdir.

Biz Türkler arasında domuz, çok defa hakaret manasinda kullanılır:

• (O,domuzun  biridir.
• (Hınzır herif; pis, katı yürekli adam..)

• Cimri birisi için: (Domuzdan kıl koparır..)
• (Sen, ne domuzsun sen..)

• (Domuz gibi bilir; niyeti: iki alıb bir vermek) gibi..
Tasavvuf ehlince domuz: Şehveti temsil eder; bu, domuzun  tabiatındaki
hırs, açgozlülük ve doymazlık gibi huyları sebebiyledir.
Domuzun  bütün pisligini, çirkinligini, kabalıgni hırsını, gaddarlıgını
bilmesine ragmen Tüm hıristiyan alemi onu beslemekde, üretmekde ve etini
de domuzcasına yemekde..

Aslında İncil’de de domuz; pis, murdar, bir hayvan olarak anılmakda.

Markos tarafından yazılan ve asıl İncil’e büyük ölçüde benzerlik gösteren
İncil’de: (Pis ruhlar, domuzlara girdiler..) denilmekde.( BAB5/13, )

• Domuz eti Tevrat’da da yasaklanmısdır. Yahudiler; Tevrat’ı başdan aşagı
degişdirdikleri halde, domuz eti yasagına dokunmadılar.. Yahudi, bugün de
domuz etini yememekde..

• Domuz etinin yasaklığı, Adem (AS) devrinden başlar. Ölü eti, kan, domuz
eti ve Allah’dan başkası adına bogazlanan hayvan.

kalin saglikla  

Konu : Domuz eti – Mutlaka okuyun!
 
 ” Hadi Şimdi de bilmediğiniz yerden et alın ve

 Bilmediğiniz yerden yemek yiyin bakalım…”

 Gaziosmanpaşa Hacımaşlı köyü domuz çiftliği’nin Suları ve katı atıkları
300 metre mesafedeki Sazlıdere Barajı’na akıyor. Baraj on milyon kişinin
su ihtiyacını karşılıyor. Çiftlikte 5 bin domuz var. Türkiye’deki domuz
çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam
neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen domuzlar otellere,
yemek
fabrikalarına ve marketlere “kıyma” şeklinde satılıyor. Domuz etini
Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sık kullanılan yöntem.
 Peki neden domuz?
 “Dinen yasak olmasına, Türk yemek
kültürüne aykırı bulunmasına rağmen
neden domuz cazip bir konu?”
 Çünkü domuz yetiştiriciliğ i kârlı bir iş. Domuzüretken bir hayvan.
Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında
15-20’ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yılda iki
kez
doğum yapsa, her Batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun
400 yavrusu oluyor. Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya
kadar çıkabiliyor. Normal Şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30’u yağ
olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50’yi bulabiliyor. Yani
150 kg’lık bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde Edilebiliyor. Bu da dana
yada
koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken. ….
 Beslenmesi kolay, cam dışında -leş dahil- her şeyi yiyebiliyor. Her
domuz
da ortalama 80-100 kiloya ulaştığı
zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla
sadece bu çiftlikten yılda aklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor. Bu etlerin
hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul. Diğer çiftlikler de göz önüne
alındığında Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kg domuz etinin piyasaya
değişik
yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor.

 Türkiye’deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg. olduğu göz
önüne alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor. Kilosu 1ile 3.5
milyon lira arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma,
sucuk, salam ve sosis olarak satıldığı dile getiriliyor. Çiftlik
 Çalışanlarından İsmail Türk’ün verdiği bilgiye göre kesilen etler toplu
olarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler
olarak satılıyor.

 Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beş firma domuz satın
alıyor:

 Çerkezo, Polonez, Nuta, Namet ve Şütte ..
 1. Çerkezo aldığı ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken
aynı zamanda Teşvikiye’deki Şarküterisinden de nihai tüketiciye
ulaşıyor. (ki bu firmanın bir de TADET adı altında otellere ürün
sattığı bir markası daha bulunuyor… ) Aynı zamanda butik
mağazalarda ve ulusal zincir mağazalarda satılan BONUS markalı
ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO…

 2- Ayazağa’daki Çerkezo’nun hemen yanında üretim yapan ŞÜTTE
firması da salam, sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor. Ancak
bilinen bu firmalar ürünleri çeşitli
 zamanlarda farklı isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce Şütte
olarak Piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde PIGGY adıyla
satılıyor. Üstelik ünlü Amerikan fast food zincirlerinden Little
Caesar’s Pizza tam
10 yılı aşkın süreden beri et mamullerini ŞÜTTE
firmasından temin edip bizlere bir güzel yediriyor.
 3- POLONEZ 5 yıl öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal
edip MİGROS’larda açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda %100
dana etinden ürünler imal ettiğini iddia ediyor.

eki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satın alma
müdürleri aldıkları rüşvetin yanı sıra bu milletin vebalini
aldıklarını da biliyorlar mı sizce?”
 POLONEZ in ciddi anlamda piyasaya Yayılmasındaki en büyük faktör
MIGROS’ tur. O dönem Migros’un et mamulleri satın almasında olan
(Şu an oyuncak reyonunda satın almacılık yapan) Coşkun bey’in büyük
paralar karşılığında POLONEZ’ le işbirliği içerisinde olduğunu ve
bizzat domuzları bizlere yediren kişi olduğunu biliyor muydunuz?
Peki ya
Migros’ta çalışan tüm tezgahtarları n eksiksiz olarak her ay
sonunda POLONEZ’in sahibi MUSTAFA AKKAŞ beyden (veya satış müdürü
sıfatı ile çalışan ALI ÖZYAVAŞ’tan) maaşlarını ve primlerini
(bizlere sattıkları et mamulleri üzerinden ) aldıklarını biliyor
muydunuz?

 Peki METRO GROS MARKETLER’in (Şu anki değil bir önceki) satın
almacılığını yapan kişinin Şu an BAĞDAT CADDESINDE bulunan Polonez
– Barbekü restoranları’ nın sahibi olduğunu biliyor muydunuz?
 Peki İzmir’in kalesi olarak görülen KiPA marketler in satın
almacılığını yapan bayanın Polonez’in resmi hissedarı olduğunu
biliyor muydunuz?

 Peki dünyanın dört yanına uçarken bize yemek hizmeti veren
 USAŞ-GATEGOURMET firmasının satın almacılığını yapan CEMIL bey’in
ÇATALCADA bulunan yazlık villasının POLONEZ’in sahibi ile yan
yana
olduğunu biliyor musunuz?

 PEKİ AMERİKAN FAST FOOD ZINCIRI DOMINO’S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ
DR.OETKER PİZZALARIN İÇERİSİNDE POLONEZ ET MAMULLERİNİN
 KULLANILDIĞINI BİLİYOR
 MUYDUNUZ? PEKİ GİMA MARKALI VE PİYASALARDA SATILAN OPİ MARKALI
ÜRÜNLERİ POLONEZ’İN ÜRETTİĞİNİ VE BUNUN KARŞILIĞINDA NE KADAR PARA
YEDİRDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?
 “Peki, sizce Türkiye’de domuz eti yemeyen insan kalmış mıdır?”
 4- NUTA öncelikle 7 TEPE markası ile Tanınmakla beraber Güneydeki –
Her şey dahil – tatil köylerinin bir numaralı tedarikçisi, e tabi
yabancı turistlerin yanında yerli turistlerde güme gidiyor. Bu
firmalar özellikle büyük alışveriş merkezlerinde ayrı bir stant
açıyorlar. Ancak küçük Şarküterilerde karışık olarak duruyor ve
birçok tüketici farkına varmadan domuz ürünlerini satın
alabiliyor.
Üstelik işin ilginç tarafı bu firma Şimdi de firma tanıtım cd si
hazırlamış Carrefour gibi büyük hipermarketlerde ne kadar hijyenik
üretim yaptığını anlatıyor.Ama 7 TEPE SOSIS hafta sonları
 marketlerde KDV dahil 2.900 YTL ye satılıyor. Çünkü maalesef bu
adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafını bile etmek
istemediğimiz katkılar kullanıyorlar . Domuz hammaddeli salam ve
sosislerin kesiminin yapılıp piyasa sürüldüğü bir başka yer de
NUTA’nın üretimini yapan kişinin işlettiği Dolapdere’deki
 imalathane.( İDEAL Markalı salam sosis imalatçısı)

5- NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSIŞININ IÇINDE yıllardır
tanınan NAMLI PASTIRMACI’nı n modern hali !!! Şu an modern(!) üretim
tesisleri BAYRAMPAŞA MEGACENTER (GIDA HALI) içinde derme çatma bir
imalathaneden öteye
geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri
aylık -günün 24 saati çalıştıklarını düşünürseniz 70 tonu
 geçemeyecek olan bu imalathanede NAMET ayda 270 ton et mamulü
üretiyor ve satıyor.

 Bu aradaki 200 tonluk kapasite açığını ise İSTANBUL DIŞINDA ne
idüğü belirsiz imalathanelerde, merdiven altı firmalarda üretim
yaptırıp üzerine ‘%100 NAMET KALITESI’ bastıktan sonra (üretim yeri
olarak BAYRAMPAŞA’daki adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle
yediriyorlar.
 Carrefour ve diğer tüm zincir mağazalarda POLONEZ’in uyguladığı
benzer taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat
üzerinde üretim yaparak gururla ülkemizi temsil ediyor.

 Peki, Cem Yılmaz’ın dediği gibi janjanlı ambalaja sahip NAMLI
pastırmaları’nı n sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşlerin
aynı zamanda Çorlu’daki domuz çiftliklerinin yarı hissesine sahip
olduklarını da biliyor muydunuz?

 2000 yılında patlak vermiş olan kaçak buffalo etlerinin de NAMLI
pastırmaları’nı n sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşler
tarafından getirildiğini hatta Bayrampaşa’daki imalathanelerinin
gazetecilerin ve kameraların gözü önünde basıldığını, Engin
Mepa’nın Show TV’ye, o dönemin 1 trilyon lirayı kendi elleriyle
hediye ettiğini, sonra da Milliyet, Hürriyet ve Sabah gazetelerine
verdikleri dev ilanlarla tüm olanları ve baskınları
yalanladıkları nı biliyor muydunuz?

 NAMLI Pastırmaları nın hem %5 hissesine sahip olan, hem de imalat
müdürlüğünü yapan Muzaffer adındaki şahsın aynı dönemde kardeşi ile
Bağcılar semtinde açmış olduğu imalathanede at ve eşek etinden
yaptığı
pastırmaları dilimleyerek zincir marketlere sattıklarını
biliyor muydunuz?

 2004 yılında da Uğur Dündar ekibi tarafından basılarak ekranlarda
gösterildiğini hatırlayabildiniz mi?
 Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor. Bu noktada
tüketicinin yapması gereken şeyi Çevre Sağlık İl Müdürlüğü Gıda ve
Çevre Kontrol Şubesi Müdürü İrfan Yılmaz özetliyor; “Piyasadaki
etleri denetlemek mümkün olmuyor.”
 “Kısacası ne yediğinize dikkat edin. Çok emin olmadığınız
 bilmediğiniz markaların ambalaj güzelliğine kanmayın.”

Reklamlar

Responses

  1. ben istanbul tv de gıda ve sağlık adın da bir tv programı yapmaktayım konsept danışmanlığını ise istanbul üniversitesi adlıtıp enstitüsü tıp bılımleri anabilim dalı başkanlığını yapan sayın doç.dr.vecdet öz ün yaptığıbır proğram bu konuda biz aydınlatırsanız sevinirim osman akdağ

  2. bence çok iyi bir bilgi beğendim ama ben anlattığınız hayvanı hiç sevmem yinede beni o kelimeden uzaklaştırmayı başardı galiba bu hayvan çok yavaş yürüyo ilginiz için teşekürler

    :):):)

  3. ya kusura bakmayın millet biliyorum bu hayvanı hiç kimse sevmez dinimizce kötü ve günah bir hayvan sizleri üzdüysem özür d!l€r!m

  4. ben hayvanları severim.etisever sütü severm.hayvanlar iyi bir dosttur .köpek.tartışılmaz. kurt ise beni.temsil eder.ha domuzmu. ya onuda severim .çünkü.bizim oralara .gelmişler.ciddi ciddi. sevmeye başladım onlrı .ileride etininide severm her halde niye olmasın.manyak etleri var tamaı ile doğal.şimdi.zaten ne eti yedigimiz muallak.gerçi tavuk enpis hayvandır.domuz.da .neyse .almayayım.engüzeli.martı

  5. Domuz herşeyi yediği ve kendini temizlemediği için sevilmiyor. Leş bile yer deniyor.
    Biz ne yiyoruz? Böcek bile yiyoruz. Yediğimiz etler leş değil mi? Canlı canlı mı yiyoruz hayvanları?
    Kaç kişi her gün yıkanıyor? Her günü bırak haftada bir yıkanan kaç kişi var?
    İğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batıralım. Tabi cesaret edebilirsek.

    • Ne salak bi adamsın sen yaa domuz la kendini bir tutmuşsun ee pesss

  6. merhba. elif hanım arkdaş eleştiriler güzel teşekür ederiz. ama ben bir insan olmaktan çıktım artık domuz adayıyım insan olmak zor günümüz dünyasında kurban .bizde big,lermizi aktardık.ama gerçekler acıdır.insanın.sinir ve sınırlarını zorlar biraz.ama kaçılmaz.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Kategoriler

%d blogcu bunu beğendi: